MIKs styrelse och bukväggsgruppen har gemensamt arbetat fram nya stadgar och en ny organisation för den nya föreningen SIKTs verksamhet.
I SIKTs syrelse bestående av 9 ledamöter finns inte bara de traditionella funktionerna ordförande, sekreterare och kassör namngivna, utan alla har definierade ansvarsområden för att bättre kunna tillmötesgå föreningens uppdrag. Detaljer finns på hemsidan.
Förväntningarna på den kirurgiska utvecklingen avseende metoder och resultat kommer från flera håll och föder krav som blir en utmaning för föreningen. För patienterna är kvalitetsparametrar som smärtfrihet och komplikationsfrihet vid kirurgi och reducerat trauma med minskad risk för sena besvär som funktionsnedsättning och kronisk smärta angelägna önskemål. Inom professionen strävar vi generellt efter enklare och säkrare metoder både vid behandling och diagnostik, vilket kräver forsknings- och utbildningsinsatser. Samhället förväntar sig kostnadseffektivitet, en väl förvaltad investering.
Målsättning för SIKT är att:
- stimulera utbildningen av kirurger och skapa verktyg för detta ändamål. En livaktig hemsida med ett rikt utbud av undervisning i form av utbildningsfilmer och filmdokumentationer i en erfarenhetsbank, PowerPoint presentationer,
litteraturöversikter, kongressinformation, kongressrapporter och en plattform för diskussion över skilda ämnen, kliniska frågeställningar, policyfrågor mm. Kursverksamhet av både basal karaktär och för vidareutbildning av specialister såväl inom det laparoskopiska som det bukväggskirurgiska fältet.
- bevaka nationell och internationell forskning och stimulera forskningsinsatser via de kanaler som föreningen förfogar över, personliga kontakter inom forskarvärlden, olika register.
- understödja registerverksamhet som ger en stabil grund för skapande av evidens inom olika verksamhetsfält.
- bredda kontaktytorna mot andra opererande specialiteter, erbjuda kirurgisk erfarenhet och kompetens och medverka till optimering av tillämpad kirurgisk teknik.
Alla dessa funktioner bevakas och stimuleras genom en fortlöpande programverksamhet vid vetenskapliga möten, den årliga kirurgkongressen och andra specialarrangemang, medlemskap i internationella kirurgföreningar och deltagande i internationella kongresser.